10 kesäkuuta 2021

Throwback Thursday: Jäähyväiset Kastun koululle


Kuvakollaasi (c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari

Lauantaina 16.4.2016 klo 16:00 Kastun koulun - entisen Raunistulan yhteislyseon - tiloissa alkoi jäähyväisjuhla. Reima Ojalan ja muun toimikunnan ansiosta meillä entisillä koulun ja lukion oppilailla oli mahdollisuus käydä heittämässä hyvästit rakennukselle, jossa mm. itse vietin 8 vuotta. 

Jokainen taloon tullut sanoi samaa: - Tuntui hassulta, oudolta, epätodelliselta. Tuntui myös valtavan hauskalta bongailla vanhoja tuttuja yli 30 vuoden takaa, kysellä kuulumisia ja huomata, kuinka vähän me loppujen lopuksi olimmekaan muuttuneet! 

Paikalla oli myös paljon opettajia. Kouluneuvos Seppo Lehtinen piti puheen. Vaikka ennen muinoin olin aina sotajalalla hänen ja useimpien muidenkin opettajien kanssa, kuuntelin kuitenkin hänen puhettaan nyt hieman toisesta perspektiivistä kuin 11 - 19 -vuotiaana. Puheensa lopulla hän sanoi, että olimme vanhentuneet kauniisti ja että varmasti opetimme hänelle enemmän kuin hän meille.

En tiedä, onko se niin. Niin paljon kuin koulua kritisoimmekin ja niin äärimmäisen onnellinen kuin olinkin sieltä lähtiessäni, olen silti sitä mieltä, että se oli hyvä koulu ja että opettajat tekivät varmasti parhaansa. Eihän meillä oppilailla ollut kykyä nähdä opettajia ihmisinä. Monet heistä olivat sangen nuoria, vaikka meidän silmissämme näyttivät ikälopuilta. Uskon, että saimme kuitenkin riittävät eväät tämän jatkuvasti muuttuvan maailman kohtaamiseen.

En silti jää kaipaamaan koulua. Lähtiessäni ylioppilasjuhlista keväällä 1981 vannoin, etten palaa ikinä. Lauantaina halusin mennä, koska tiedän nyt, että koulu puretaan. Saimme tehdä kierroksen koulun tiloissa. Oli selkeää, että rakennus teki kuolemaa. Vaikka en kovin helposti reagoi ilmanlaatuun, jouduin jättämään kierroksen kesken, koska silmiäni kirveli ja kurkkua myös.

Sama porukka, joka lukiossa päivittäin tapasi, oli nytkin lähes kokonaisuudessaan koolla. Sovimme perustavamme Facebook-ryhmän, jossa voimme jakaa kuvia ja kuulumisia sekä suunnitella oman luokan luokkakokousta. Lähtiessämme jatkoille Panimoravintola Kouluun totesin Ailalle ja Satulle, että tämä oli ehdottomasti kivoin koulupäivä tuossa rakennuksessa!


Kastun koulun aika on nyt pysähtynyt.
(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari

Suuret kiitokset juhlan järjestäneille!