03 kesäkuuta 2021

Throwback Thursday: Levels of Life, 220x100 cm, sekatekniikka, 2008

Kuluvan vuoden maaliskuussa sain taulutilauksen. Tilaajat olivat nähneet kotonani olevan 160 x 160 cm sekatekniikalla tehdyn nonfiguratiivisen teoksen ”Burning Heart” ja he halusivat mittatilaustyönä kesäksi valmistuvan uuden omakotitalon olohuoneeseen teoksen, joka sopisi heidän maailmankuvaansa, värimaailmaansa ja sisustukseensa. Pääväreinä olisivat punaisen sävyt ja hopea, toiveena tilaajilla oli kuitenkin myös edellä mainittujen lisäksi "kaikki värit". Aikataulu sovittiin sellaiseksi, että teos olisi valmis ja ripustettuna seinällä tupaantuliaisissa elokuun alussa.

Levels of Life, 220x100 cm, sekatekniikka, 2008

Työ oli aikamoinen haaste. Suuressa korkeassa olohuoneessa on yhdellä seinällä punainen takka, lisäksi tiesin, että samaan tilaan tulee useita Soile Yli-Mäyryn värikkäitä töitä. Niinpä välittömästi 16.3.2008 alkaen alitajunta teki töitä, kuvat vaihtuivat mielessäni, ideat, värit, muodot, materiaalit jopa koot tulivat ja menivät. Toukokuussa talo oli sen verran valmis, että voimme tehdä lopulliset mittaukset ja pääsin aloittamaan konkreettisen työn.

Pohjatöiden jälkeen (pohja on tehty kierrätysmateriaalista eli paperisilpusta ja sanomalehdestä kovalevylle) aloin maalata värejä. Lopputulosta katsoessa ei ehkä ole itsestään selvää, että työ näytti alkuvaiheessa aivan erilaiselta.

Vaikka minulla onkin jo yli kaksi vuotta ollut oma työtila, vasta tämän teoksen yhteydessä ymmärsin täysin, miksi suuri hyvin valaistu valkoinen tila on niin tärkeä! Oma punainen ja ruskea sisustuksemme sekä alkukesän surkea sää tekivät työskentelyn värien kanssa hyvin turhauttavaksi. Tavoittelemani punaisen sävy latistui ja oli vain jaksettava uskoa siihen, että etenin kohti oikeaa lopputulosta. Tekniikka pohjautuu prosessiin, jonka kautta etsimällä saadaan esiin haluttu lopputulos. Värikerroksia tuli lopulta yli lähes 40, ja vaikka punainen hallitsee, voi läheltä katsoessa nähdä moninaiset spektrin sävyt.

Oikealla Burning Heart, 160 x 160 cm, sekatekniikka, 2006


Koska teos tehtiin tietyille ihmisille tiettyyn tilaan, oli itsestään selvää että otin huomioon heidät niin hyvin kuin osasin; heidän persoonallisuutensa, mieltymyksensä, elämän kulun maustettuna tulevaisuuden toiveilla. Ajan moniulotteisuus on aina kiehtonut minua: aikatasojen ja -janojen limittäisyys, päällekkäisyys ja läpikuultavuus. Halusin ladata teoksen pohjalle positiivisen vireen. Pinnan ja sen värityksen tuli nousta esiin itsenäisenä teoksena, mutta sallia silti riittävästi tilaa muille huoneen elementeille kuten aiemmin mainitulle suurelle punaiselle takalle ja värikkäille maalauksille. Ensisilmäyksellä halusin punaisen värin hallitsevan, mutta pinnan kolmiulotteinen struktuuri tuo kuitenkin jännitteen ja luo tunteen, että elämän eri tasoilla on jo paljon tapahtunut, tapahtuu nyt ja tulee tapahtumaan.

Tilaajat näkivät teoksen ensimmäisen kerran lähes valmiina heinäkuun lopulla. Tällainen hetki on aina mielenkiintoinen, sillä ihmisten mielikuvat asioista ovat hyvin erilaisia ja olin varautunut siihen, että tilaajat eivät ehkä olekaan samaa mieltä näkemykseni kanssa. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja muutaman pienen viimeistelyn jälkeen pääsin vernissaamaan työn. Neljän kuukauden urakka on nyt valmis, monen vaikean vaiheen jälkeen olen itsekin tyytyväinen lopputulokseen. Parasta tietysti on se, että tilaajat vaikuttavat tyytyväisiltä. Se on pääasia, sillä taulu on nyt heidän seinällään ja tuo heille toivottavasti hyvää mieltä.