17 helmikuuta 2018

Kurssi päättyi, elämä jatkuu

YT-neuvottelujen päätteeksi 15-vuotta kestänyt erikoisalan tuntemukseen pohjautuva työsuhteeni päätettiin 23.12.2016 näillä sanoilla:


Otti todella koville selvitä tuosta lauseesta. Se mitätöi minut ja osaamiseni ja oppimiskykyni ja tulevaisuuteni. Ihmiselle joka kokee asiat voimakkaasti tuollaisen kirjeen lähettäminen voi sananmukaisesti olla kuolinisku. Etenkin kun ikää on yli 50-vuotta, työllisyystilanne surkea ja hallituksen ja yhteiskunnan asenne sangen negatiiviset. Lause oli lisäksi turha. Asia tuli muutenkin selväksi. Minua ei enää tarvittu.

No, vuodessa ehtii toipua ihan mukavasti, vaikkakin tuo lause on syöpynyt aivoihini ikuisiksi ajoiksi. Onhan kuitenkin niin, että kaksi CV:täni (palkkatyö ja taiteellinen työ) kertovat jostakin aivan muusta kuin tyhmyydestä, osaamattomuudesta ja alkavasta vanhuudenhöperyydestä. 

Olin valtavan iloinen, kun 12.2.2018 sain Ideasta Yrittäjyyteen -kurssin päätteeksi todistuksen. Tässä vaiheessa vuotta - piinaavan sitkeästä flunssasta huolimatta - olen jo saavuttanut jotakin konkreettista. Ja se on vasta alkua. Koko meidän mukava porukka jatkaa yhteydenpitoa, ja monilla on jo yritys perustettuna. Monilla se on ihan siinä ja hilkulla.



Olen silti sitä mieltä, että yrittäjyys ei voi olla ainoa ratkaisu nykytilanteeseen. Kaikki työttömät eivät millään voi ryhtyä yrittäjiksi. Hallitus aktiivimalleineen voisi joskus jalkautua äänestäjiensä pariin ja lakata leikkimästä kaikkitietävää puolijumalaa. Työttömyys ei ole mikään ihannetilanne. Se on ahdistusta, epävarmuutta, toisen luokan kansalaisuutta. 

                                                                 *  *  *

Omat suunnitelmani ovat selvillä ja työskentelen päämäärätietoisesti niiden toteuttamiseksi.