06 marraskuuta 2018

Esiliina

Artesaaniopinnot Turun Ammattiopistossa eli TAO:ssa alkoivat 10.8.2018. Aivan aluksi tutustuimme tietysti perusasioihin, mm. ompeluun. Ensimmäisiä tehtäviä oli oman esiliinan ompeleminen. Verhoilutyössä esiliinan käyttö on tarpeen liimojen, vanhojen melko likaisten kankaiden, petsien yms. vaatteita kuluttavien materiaalien ja työvaiheiden takia.




Valmiilla kaavalla koulussa aiemmin tehdyt essut eivät oikein miellyttäneet minua (lue: eivät sovellu keski-ikäisen rouvan vartalolle), joten päätin tehdä esiliinani erilaisella kaavalla. Suunnittelin luonnoksen, mittasin tarpeelliset mitat ja olemassa olevia kaavoja soveltaen leikkasin koulusta tätä tehtävää varten osoitetun kankaan. Väreiksi valitsin mustan ja pinkin.





Esiliinan, olkanauhan ja taskut leikkasin ja ompelin jo elokuussa, jolloin kaikki oli täysin uutta ja outoa eikä taidoista ollut tietoakaan. Käytin niitä muistikuvia, joita kouluajoilta ja ompeluharrastuksesta oli jäänyt mieleen. Kangasmenekistä en tiennyt juurikaan mitään, mutta osasin sentään leikata kankaan järkevästi. Käytin mustaa lankaa myös pinkissä, joten kaikki virheet ovat erinomaisesti havaittavissa.

Annoin sitten ideoiden muhia. Kiinnitys aiheutti päänvaivaa, sillä solmiamisnauhat eivät tuntuneet hyvältä idealta. En halunnut kiinnittää nauhoja eteen enkä taakse. Purjerengasharjoituksen avulla pääsin vihdoin lokakuussa etenemään. Renkaita onkin esiliinassa 9 kpl sekä yksi painoneppari tyttäreni Nellin vanhan rannekellon kiinnikkeessä.

Olkanauhat on kiinnitetty purjerenkailla ristiin eli mitään erityistä kiinnitystä ei esiliinaan tarvita. Siinä on kuitenkin poikani Joonaksen aikanaan käyttämä ja sittemmin hylkäämä asenneketju, jolla essu voidaan kiinnittää takaa. Purjerenkaissa on lenkkejä ja muita killuttimia, joita kotoa miljoonalaatikoistani kaivoin. Yhdessä renkaassa on lasteni nimet. Brodeeraukset koristavat essua (perhonen sekä toiminimeni Alassarte), samoin venetsialainen naamio, hakaneulat ja enkelipinssi.