01 huhtikuuta 2022

Ahneet hoitajattaret ja uhriutuneet johtajaylilääkärit


 

Äkkiä unohtuu korona-aika ja se, kuinka hoitohenkilökunta venyi kaikkialla äärimmilleen. Ylimmän tason johtohahmot avautuvat eri medioissa siitä, kuinka (kahdella viikolla siirretty) lakko kertakaikkiaan yllättää koko kentän, sotkee kaiken ja kuinka vastuuton henkilökunta vaarantaa koko Suomen väestön.

Johtajaylilääkärit eri puolella Suomea tuskin edes osaavat kuvitella, kuinka raskasta ja vastuullista työtä hoito- ja opetusalalla tehdään, vaikka juuri heidän tehtävänsä olisi tukea henkilöstöä ja pitää huolta mm. siitä, että palkkaus ja muut olosuhteet ovat kohdallaan. Hyvätuloisten johtajien uhriutuminen ja lakkolaisten mitätöinti, moittiminen ja syyllistäminen kertoo näköalattomuudesta ja sellaisesta hyväosaosuudesta, joka on kasvanut jo ihmisen ytimeen kiinni. Sen lisäksi koko kuvio kertoo johtajien kyvyttömyydestä hoitaa tehtäviään.

Mielestäni ehdottomasti törkein ja mauttomin ylilyönti oli tänään MTV-uutisten artikkeli, jossa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vertaa hoitajien käyttämää laillista ja perusteltua lakko-oikeutta Venäjän väkivaltaiseen aselliseen hyökkäykseen Ukrainassa.

Kuvakaappaus MTV:n uutisten sivuilta


Ei liene mikään ihme, että nuoret eivät enää halua opiskella alalle.

Koneiden hoitaminen ja valvonta on aina resurssien ja investointien hallintaa. Kun puhutaan ihmisten hoitamisesta, huoltamisesta ja kasvattamisesta, kaikki siihen liittyvä on pelkkää kulua. Tämä ei ole minun elinaikani ensimmäinen hoitajien lakko. Samankaltaista syyllistämistä ylimmiltä tahoilta kuultiin aikaisemminkin. Toivon, että tämä lakko kestää niin kauan, että hoitoalan työntekijät saavat vihdoinkin rahallisen korvauksen vastuullisesta työstä.