29 huhtikuuta 2024

Identiteettivarkaus - miten pitää toimia

Jos FB-tilisi hakkeroidaan, älä jätä asiaa sikseen. Tee rikosilmoitus, sillä vain siten on mahdollista päästä kiinni hakkeriin. En väitä, että kaikki hakkerit paljastuvat heti, mutta mitä useampi tekee asiasta rikosilmoituksen, sitä suurempi volyymi poliisilla on tiedossaan ja mahdollisuus kiini jäämiseen kasvaan.

Jos pääset tilillesi, ota kuvakaappauksia eri vaiheista, laita ainakin hakkerin käyttämä sähköpostiosoite muistiin äläkä deletoi saamiasi tekstiviestejä.

 

Löysin netistä seuraavanlaista tietoa siitä, miten identiteettivarkautta luonnehditaan.

"Identiteettivarkaudessa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä. Rikoksen tekijä käyttää jonkun muun henkilötietoja, tunnistautumistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa. Näitä tietoja voivat olla muun muassa nimi, osoitetiedot, henkilötunnus, puhelinnumero ja pankkitunnukset.

Onko identiteettivarkaus petos?

Petosrikos tarkoittaa tilannetta, jossa rikoksen tekijä saa erehdyttämällä toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin, joka aiheuttaa erehdytetylle henkilölle taloudellista vahinkoa. Identiteettivarkauden yhteydessä petosrikos tapahtuu tyypillisesti silloin, kun henkilön identiteetti varastetaan.

Jos epäilet identiteettivarkautta, tee aina rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisin verkkopalvelussa. Mikäli olet kadottanut henkilöllisyystodistuksen, tee myös asiakirjan katoamisilmoitus. Voit tehdä rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle."

Minilex sanoo asiasta näin: 

"Identiteettivarkaudessa on kyse siitä, että henkilö oikeudettomasti esiintyy toisena henkilönä erehdyttääkseen kolmatta osapuolta. Rikoksen tekijä erehdyttää tarkoituksellisesti kolmatta osapuolta käyttämällä jonkun muun henkilön henkilötietoja, tunnistautumistietoja tai muuta vastaavaa toisen henkilön yksilöivää tietoa. Identiteettivarkausrikos täyttyy esimerkiksi esiintymällä toisena henkilönä Facebookissa tarkoituksenaan erehdyttää muita henkilöitä.

Identiteettivarkaudesta on tuomittava se, joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee."

 

Identiteettivarkaudesta voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen Poliisin sivuilla

 

HUOM! Voit myös soittaa Rikosuhripäivystykseen! EDIT: Tätä suositellaan, koska vaikkei FB-tilillä olisikaan mitään kovin ihmeellistä, se on kuitenkin ihmisen oma tila eikä sinne ole muilla asiaa. Me reagoimme kovin eri tavalla tapahtumiin ja ainakin itseäni tilanne on kyllä jonkin verran ahdistanut. Tosin olen tässä vaiheessa pärjännyt vielä itsekseni kiukkuamalla. Mutta apua saa pyytää, se kannattaa muistaa!

 

Linkkejä:

https://asiointi.poliisi.fi/fi/yksityis/rikos

https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-identiteettivarkaus

https://www.f-secure.com/fi/articles/what-is-identity-theft

https://www.asiakastieto.fi/omatieto/fi/identiteettivarkaus