09 elokuuta 2024

Suomi säästää

Vaikka nämä postaukseni ovat pääosin ihan mikrotason juttuja, seuraan silti päivittäin kotimaan ja maailman tilannetta monilla tasoilla. Nyt on pakko sanoa pari sanaa suomalaisesta valtiontason säästämisestä.

Vuosikausia meillä on ollut vallalla ajatus, että yksityistäminen ja säästäminen on valtiontaloudelle mainio konsepti. Ja sitten on yksityistetty ja säästetty. Tämä Orpo-Purra-hallitus on vienyt kurjistamispolitiikan äärimmilleen.

Yksityistäminen on johtanut esimerkiksi siihen, että strateginen infrastuktuuri kuten sähköntuotanto ja suomalaisten aikoinaan verovaroin rakentamat sähköverkot ovat pörssiyhtiöiden omistuksessa. Siinä missä valtiovetoinen tuotanto pyrkii kansalaisten ja valtion etujen turvaamiseen, pörssiyhtiöiden ainoa tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen. Verovaroja ohjataan yksityisille / ulkomaille.

Terveydenhuolto. Palvelusetelillä ostetaan palvelua yksityisiltä terveyskeskuksilta, joitten omistuspohja saattaa monessa tapauksessa olla osin ulkomailla. Verovaroja ohjataan suoraan yksityisille / ulkomaille

 

Kuva:Ari Alasaari


Vanhusten huolto ja palvelukodit on yksityistetty. Mahdollisimman suurta määrää mahdollisimman huonokuntoisia vanhuksia hoitaa mahdollisimman pieni määrä hoitajia. Verovaroja ohjataan yksityisille / ulkomaille.

Asumistuki on tukimuoto, joka ohjaa verovaroja yksityisille.

Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Lista siitä, miten suomalaiset verorahat ohjataan tasaisena ja kasvavana virtana yksityisille henkilöille ja ulkomaille yksityisille tahoille, on pitkä. Todella pitkä. Kukaan ei puhu tästä yhtään mitään.

Jokainen uusi hallitus haukkuu edellisen ja keskittyy omien henkilöittensä profiilin nostoon. Yhteinen etu, jota kaiketi politiikassa pitäisi valtio- ja kuntatasolla valvoa ja hoitaa, on kertakaikkiaan unohtunut.

Petteri Orpo ja Riikka Purra kätyreineen ovat pitäneet huolta varakkaista. He säästävät ottamalla pois niiltä joilla on vähän tai ei ollenkaan. 

Kuvamuokkaus: Tiina
Mitä siitä seuraa?

Eläkeläiset, pienituloiset, opiskelijat, koululaiset, työttömät, lapset ja sairaat menettävät koko ajan elintilaa. Tämä säästäminen on silkkaa Hölmöläisten peitonjatkamista. Koko joukko on toimeentulotuen piirissä ennen joulua.

Uutisissa on puhuttu myös siitä, että tänä syksynä ekaluokkalaisia on ennätysvähän.

Miksiköhän?

Yksityistämisautomaatti on jo kurjistanut esimerkiksi koko sairaanhoitoalan eikä kukaan tunnu huomaavan tätä verovarojen siirtoautomaattia, jonka useat hallitukset ovat luoneet, vahvistaneet ja siunanneet. Tehdään uudistuksia uudistusten perään, mutta kaikki on turhaa, koska maasta virtaa valtion ja kansalaisten varallisuutta koko ajan pois.

Suomi ei tuota mitään. Suomi vie raaka-aineita. Se ei kunnolla jalosta mitään sellaista, joka suuressa mitassa tuottaisi meille työtä, palkkoja ja verovaroja. Verotus kiusaa pienyrittäjiä, sillä ennakkovero kuristaa yrittäjät hengiltä. Olisi paljon järkevämpää antaa yrittäjän ottaa ensin itselleen minimitoimeentulo, jonka jälkeen hän maksaa veroja toteutuneesta toiminnasta. Jokainen, joka työllistää itsensä ja ehkä myös muita, vähentää valtion tukien tarvetta. 

 * * * * * 

Se maailma johon synnyin ja jossa opiskelin ja aloitin työurani vaikuttaa nykyhetkestä katsottuna oudolta sadulta. Olen vuosikausia miettinyt teemaa 7 kuolemansyntiä ovat nykyajan hyveitä. 

Olen suomalaisen hyvinvointivaltion kannattaja. Haluan, että me pysymme sellaisena kansana, joka kannustaa työntekoon ja pitää huolta lähimmäisistään. 

* * * * * 

Odotan Orpo-Purran seuraavaa säästöhanketta: Myrkkypillerit yli 65-vuotiaille, työttömille ja sairaille. 




Hieronymus Boschin maalaus seitsemästä kuolemansynnistä vuodelta 1450