13 toukokuuta 2013

Viikonlopun kuvia


Tilaus-exlibris on nyt lopullista versiota vaille valmis. Kun olen saanut sen tehtyä valmiiksi, hoidan vielä painatuksen asiakkaan puolesta ja sitten on asia selvä. Kerron exlibriksestä myöhemmin lisää, kun lahjan saaja on ensin nähnyt lahjansa.


Luonnoksia exlibrikseksi

Ajatukseni männyistä elää edelleen. Ensimmäinen mänty on Café Voltairessa ja se on myyty. Jatkan idean kanssa. Olen pyöritellyt sitä mielessäni 20 vuotta, ja vuoden 2006 Karjalanmatkan jälkeen sain ideasta kiinni. Männyt liittyvät isääni ja ajatukseen menetyksestä. Hän menetti lapsuutensa Karjalan, minä menetin isäni ja hänen lapsuusmuistonsa. En ymmärtänyt niistä kysellä, sillä luulin että oli aikaa.
Männyt - aloitus 13.5.2013
Minua kiinnostaa hetkellisyys. Idea ei ole uusi eikä omani. Silti tapa, jolla sitä käsittelen on omanlaiseni. Kuva-alassa näkyy vain osa. Aivan kuten kirahvimaalauksissa Idle Running (3 kpl), myös männyt on kuvattu osittain. Kuva-alaan mahtuu kapea näkökentällinen runkoja. Hetket ovat osia suuremmista kokonaisuuksista. Meille tapahtuu paljon sellaista, mikä jäsentyy kokonaisuudeksi vasta myöhemmin. Suurin osa elämää on kuvio, joka selkeytyy vasta kuoleman jälkeen. Siinä ei ole mitään vikaa. Kun ystävämme teki itsemurhan, totesimme jälleen kerran, kuinka tarkoituksenmukaista on se, että ihminen ei tiedä asioita etukäteen.
Pidän korkeista paikoista ja avarista maisemista. Pidän myös näkökentän/kuva-alan raajaamisesta siten, että jokin tavallinen näyttäytyy uudella tavalla. Tai sanotaanko, että siihen haluan pyrkiä. Onnistumisen tai epäonnistumisen saavat muut määrittää.
Tähän liittyy myös monikymmenvuotinen ajatukseni aiheesta "Muistokirjoituksia eläville". Joskus tuntuu kovin julmalta, että kauneimmat sanat sanomme toisistamme vasta kuoleman jälkeen. Haluaisin joskus järjestää tilaisuuden, jossa ihmiset kirjoittaisivat toisilleen muistokirjoituksia sillä erotuksella, että kukin saisi eläessään kuulla kauniita asioita itsestään. Luulen, että se voisi olla monelle eheyttävä kokemus.
Teen mäntyjä lisää. Arska lupasi tehdä maalauskehikkoja, sillä näille tulee koko 60 x 140 cm ja niin isossa kehikossa on hyvä olla tukipuut.