17 huhtikuuta 2018

Puikkojen kilinä kuuluu jälleen


Proosakurssin kolmas tehtävä oli kirjoittaa jostakin, jonka olin aloittanut uudelleen:

On todennäköisempää, että tiedän kuin muistan istuneeni keittiössä jalat sievästi rinnakkain virkkaamassa kalastajalangasta ketjusilmukoita. Äitini kertoman mukaan opin tämän jalon taidon noin neljän vuoden iässä. En ollut kovin kiinnostunut lisäämään virkkaustaitojani ketjusilmukoiden tuolle puolen, joten silmukkajonoa riitti metrikaupalla huoneesta toiseen.

Sittemmin siirryin puikkoihin ja neulomiseen, jota omat murrealueeni kutsuvat kutomiseksi.

Opin koulussa tekemään hienoja lapasia ja lapasista laajensin itsenäisesti repertuaarini 70-luvulla suosittujen neuleliivien kautta 80- ja 90-luvun värikkäisiin villapuseroihin. Tein niitä niin sanotusti omasta päästä kymmeniä. Neuleissani oli vähintään kahta väriä, toisinaan mukana kulki kymmenenkin eri väriä, kun oikein innostuin keksimään kuvioita.

Kudoin kotona ja koulussa. Kutominen auttoi keskittymään opettajan puheeseen ja silmukoihin jäi muistijälkiä. Silti opettajat katsoivat hyvin karsaasti minun ja parin muun kaverini harrastusta. Muistan kuitenkin yhä sen punamustan villapaidan kuviot, jota tein, kun uutinen Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kerrottiin radiossa.

Tein villapaitoja itselleni, ystävilleni, poikaystäville, sittemmin kahdelle ensimmäiselle aviomiehelleni ja tietysti lapsilleni. Yhtään ainokaista ei ole tallella missään ainakaan minun tietojeni mukaan.

Kutominen jäi siinä vaiheessa, kun yksinhuoltajana hoidin kahta lasta ja kolmea työtä. En sitä osannut edes kaivata. Viidenkymmenen ikävuoden lähestyessä minua alkoi yhä enemmän vaivata se, että en ollut koskaan oppinut kutomaan sukan kantapäätä. En tiedä, eikö meille sitä opetettu vai olinko ehkä pitempään pois koulusta juuri silloin. Joka tapauksessa päätin, että 50-vuotta täytettyäni kantapää on opeteltava. Piste.
Käännyin tässä asiassa luotettavan ystäväni Jaanan puoleen. Hän toi minulle Novitan sivuilta tulostamansa kuvallisen ohjeen. Olen aina syvästi ja vaistomaisesti inhonnut ohjeita – ja kenties elämä siksi onkin ollut välillä turhan vaikeaa – joten kamppailin kuvien ja tekstin kanssa itsekseni hetken, kunnes ahaa-elämys valtasi minut tammikuun lopulla vuonna 2013.

Ensimmäisenä vuonna kilkutin noin 100 paria villasukkia. Jaoin niitä sinne ja tänne. Järjestin Facebookissa kavereilleni sukka-arvonnankin. Se oli hyvin suosittu. Vuonna 2014 vuosikausien sukankutomattomuuspaine hellitti jo hieman eikä pareja valmistunut ihan sataa. Sitä seuraavana vuonna olinkin jo pyynnöstä opettamassa kantapääntekoa kaltaisilleni täti-ihmisille. Vaikka matematiikasta aikoinaan sainkin ehdot, ei silti ollut vaikea havaita, että sukkien tekemisessä pätevät tietyt matemaattiset muistisäännöt.

Kun jäin työttömäksi 2017, sukkien kutominen on ollut hyvää terapiaa. Norwichinterrierini Lilli avustaa ammattitaitoisesti laadunvalvonnan ja lämmityksen osalta. Käsityöllä ei valitettavasti elä. Siitä huolimatta olen nytkin viikon aikana tehnyt neljä paria. En tosin tiedä, mihin sukkieni kanssa joudun, mutta en aio lopettaa. Villasukkia tarvitaan aina ja mielestäni ne ovat sangen konkreettinen välittämisen ja rakkauden muoto.



PS. Loppujen lopuksi annoin 7 sukkaparia tuliaislahjoiksi Seinäjoelle ja Tampereelle, joten taas mahtuu uusia sukkia varastoon....