19 huhtikuuta 2018

Laiturinnokassa




Mannerheimin metsästysmajan naapurissa meren rannalla sijaitsee yli puolivuosisatainen kesämökki. Vielä jokunen vuosi sitten se oli punamullalla silattu metsittynyt piilopirtti, jonka katto kasvoi sammalta ja sisäänkäynnin kohdalla oli pieni synkeä terassi.

Kolmen kesän aikana ranta on raivattu ja mökki on saanut viileän harmaan maalikerroksen. Ovi aukeaa 40-neliöiselle terassille, joka on kesäolohuone ja al fresco -ruokasali. Sisällä valoisissa tiloissa on vain tarpeelliset kalusteet. Rottinkia, valkoista, sinistä ja punaista, merellistä tunnelmaa.

Suosikkipaikkani on kuitenkin laiturinnokka alhaalla rannassa. Teen siellä selälläni maaten aistienvaraisia aikamatkoja kauas menneisyyteen.

Uskollinen seuralaiseni Lilli tuhisee vieressäni, kynnet rapisevat harmaantuneeseen laiturilankkuun kunnes kevyt huokaus kertoo, että makuupaikka on löytynyt. Itse makaan ohuella pehmusteella silmät kiinni ja kuuntelen.

Aallokko saapuu keinuttamaan laituria, joka ääripäästään kelluu ponttonien varassa. Tuulenvire kihertää käsivarren hennoissa ihokarvoissa auringon tuhlatessa lämpöään. Laiturin vieressä kaislikko kahisee, kaislan höytyväiset ruskeat kukinnot taipuvat kumarrukseen samalla kun suipot teräväreunaiset lehdet hankaavat toisiaan vasten kuin selloa soittavat jouset.

Kauempana, korkeammalla puiden latvuksissa lähellä ohutta yläpilveä kaikkialla läsnäoleva tuuli laulaa taustakuorona, johon sekoittuu lokkien ja pääskysten kirkuna – erilainen mutta yhtä oleellinen. Pääskysen liito tuo mukanaan laiturin narinan, joka seuraa meren rytmiä ja laineen loisketta. Rautaketju, jolla laituri on ankkuroitu kiinni, kalahtelee metallisesti ja yhä silmät suljettuina odotan kuulevani hevosen kavioiden kopseen kiveyksellä.

Linnut ja tuuli, puut ja kasvit, merivesi ja maa-aines – kaikki kumisee, humisee, suhisee, kalahtaa ja kopisee, loiskii ja liplattaa, kirkuu ja visertää. Kallioisen merenrannan orkesteri soittaa ikiaikaista sävelmää, luonnon ja ihmisen yhteistä harmonista musiikkia, jota ei riko moottorin pauhu eikä koneen mekaaninen säksätys. On vain kaikki se, minkä on aina voinut kuulla, ihmiskunnan aamusta asti.

Hetken, ohikiitävän hetken voi kuvitella, että ihmisen ja luonnon välillä vallitsee yhä rauha ja sopusointu.