20 tammikuuta 2019

Vanhoja karttoja Turun linnassa

Eilen oli aamusta iltaan tosi kiva lauantai. Olin ilmoittautunut Turun linnan vanhoja karttoja käsittelevään työpajaan, jossa myös kukin osallistuja saisi rakentaa itse oman maapallonsa. Tai kuupallonsa tai muupallonsa. Nelituntinen, 30 euroa maksanut työpaja alkoi klo 12.00. Hintaan sisältyivät kaikki materiaalit ja välineet. Vetäjänä toimi Turun museokeskuksen taideohjaaja Lauri Heikkilä. Maailmanrakentajia oli paikalla 8 henkilöä koululaisista eläkeläisiin.

Lauri piti meille alkuun pienen tietoiskun kartoista. Tutustuttiin litteän maan myyttiin, Aristoteleen pohdintoihin ja havaintoihin, Olaus Magnuksen Carta Marinaan vuodelta 1539 ja hieman myös Konrad von Gesnerin 1550-luvun hurjiin eläimiin.

(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari

Sitten ryhdyttiin tositoimiin. Materiaaleina oli joko isompi styrokspallo tai pienempi puupallo. Lisäksi oli jalustaa ja tukivartta varten puuta, maalaamiseen akryylivärejä, paperimassapäällystykseen paperia ja liisteriä jne. Ryhmä heittäytyi pelotta luomistyön kimppuun. Itse kukin totesi, ettei se ollutkaan ihan helppoa, mutta ideat sinkoilivat vapaasti ja positiivisessa hengessä tsempattiin toinen toisiamme.

(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari

Neljässä tunnissa ehdittiin tehdä pallo ja pinta valmiiksi, mutta suurimmalla osalla yksityiskohtien tekeminen jäi myöhemmäksi. Planeettoja valmistui 9 kpl, sillä Laurikin teki omansa. Alimmassa kuvassa näkyy auringoton aurinkokuntamme. 

Tämä oli ihan valtavan hieno kurssi, en ole aikoihin nauttinut tekemisestä niin kuin eilen - vaikka saan opiskella kädentaitoja joka päivä ja sekin on todella huimaa! Jos tämmöinen kurssi osuu kohdalle ja kartat, historia sekä askartelu kiinnostavat, sinne vaan sekaan! Suosittelen sydämellisesti!

(c) Tiina Jääskeläinen-Alasaari