16 joulukuuta 2020

Onni ja 99 kissaa

Idea kuvakirjasta Arin tyttärenpojalle Onnille syntyi jo puolitoista vuotta sitten. Aikaa vierähti, mutta nyt kirja on valmis. Iltasaduksi tarkoitettu simppeli tarina perustuu siihen, että vähän väliä luetellaan 99 kissannimeä rauhallisella - etten sanoisi unettavalla - äänellä. 


Omiin lapsiini testasin muinoin erilaisia lukutyylejä. Mieleenpainuvin meidän kaikkien mielestä oli Jalouden alkuperä -niminen tutkimus (Jalouden alkuperä: Epäitsekkyyden ja yhteistyön biologiaa. (The origins of virtue: Human instincts and the evolution of cooperation, 1997.) Suomentanut Osmo Saarinen. Helsinki: Art House, 1999. ISBN 951-884-233-7.), jota luin hiaasti ja monotonisesti. Lopulta nukahtamiseen riitti pelkkä uhkaus siirtyä lukemaan kyseistä kirjaa. Lapset nimittäin olivat kyltymättömiä iltasatujen kuuntelijoita. Kirja on nykyään pojallani Joonakselle. 


Tarina perustuu 4 - 6 -vuotiaita kutkuttaviin sattumuksiin. Piirsin ja käsittelin kuvat ja kirjoitin tarinan. Painotyön teki Ifolor, jonne suurin osa rahoistani tuntuu tänä syksynä menneen.


En ole testannut kirjan toimivuutta. Joulupukki vie sen toivottavasti jouluksi perille Etelä-Pohjanmaalle. Odottelen siis kohderyhmän mielipidetä!