30 joulukuuta 2022

Quelle surprise!

 

Sain eilen kirjeen. J'ai reçu une lettre hier.

Semmoisen oikean, jonka voi ottaa käteen, käännellä ja ihmetellä. Se oli hieman pullea ja nimeni oli kirjoitettu käsin. Postileima kertoi, että kirje oli lähetetty Ranskasta.

Joskus menneinä aikoina oli tavallista saada kirjeita Ranskasta. Sitä tapahtui viikottain. Siihen aikaan, yli 20 vuotta sitten, olin etäsuhteessa ja kihloissa ranskalaismiehen kanssa, johon tutustuin sattumalta Turun torilla elokuussa 1980. Odotin bussia mennäkseni kotiin ja äkkiä kuulin kysymyksen. 

"Désolé de vous déranger, mais qu'est ce qu'on peut faire dans cette ville? Quelles attractions y a-t-il?"

Googlea ei vielä ollut.

Siitä alkoi tuttavuuteni Marcin kanssa. Ei se kyllä ole mikään tuttavuus. Se on kokonainen romaani.

No, enivei, niin kuin sanonta kuuluu, sukat lähetti Clara. Hän on Marcin sisarentytär, joka oli opiskelijavaihdossa Suomessa 2016. Totta kai otimme hänet täällä ilolla vastaan. Hän adoptoi minut tädikseen ja kummityttöni Vilman siskokseen.

Clara on viime vuosina sukeltanut vaatteiden tekemisen ja suunnittelun maailmaan. Se on harrastus, mutta Clara on hyvin perinpohjainen. Hän on tehnyt huiskeita vaatteita ja asukokonaisuuksia itselleen. Kirjeessään hän kertoo, että annoin hänelle villasukat kuusi vuotta sitten. En muista moista ollenkaan, mutta se on varmasti totta. Kudoin koko ajan niin paljon siihen aikaan, ettei kukaan 200 kilometrin säteellä välttynyt saamasta sukkiani.

Clara opetteli kutomaan sukkia voidakseen tehdä semmoiset minulle. Kirjekuoressa olikin todella kaunis ja jouluinen, kimmeltävä, täydellisesti sopiva pari villasukkia! Hän oli juoninut tämän yhdessä Vilman kanssa eli saanut tiedot osoittestani ja jalkani koosta

- Quelle surprise très sympa, Clara et Vilma

Todella ihana yllätys ja hyvänmielen tuoja. Olisipa ihana nähdä Clara taas monen vuoden jälkeen!

 

Clara